Longlist lyhyesti

Mitä tehdä kun ideasi kaupallistaminen vaatii hightech b2b kauppaa? Tee long list ja sorvaa se short listiksi.

Hieno innovaatio kädessään on helppo kuvitella kaikkia mahdollisia käyttökohteita. Voi nähdä itsensä parantamassa maailmaa ja kuvitella kuinka tyhmiä ihmiset ovat kun eivät jo käytä näin hienoja juttuja. Selvä, ajattelen, olen siis insinööri. insinöörejä eivät ole vain ihmiset jotka lukevat itsensä insinööreiksi. se enemmänkin kuvaa ihmistyyppiä joka innostuu uusista asioista ja visioi ne todellisiksi esineiksi ja asioiksi. Jotta asian kykenee viemään läpi ja luomaan jotain uutta, uusvastarinta täytyy voittaa tavalla tai toisella. Usein vähättelemällä muiden mielipiteitä ja valtavalla määrällä periksiantamatonta itsepäisyyttä. Tämä on hyväksi uutta luodessa, mutta kaupan lähtökohtana huonoin mahdollinen lähestymistapa. Oppikirjoissa tämä ovelasti naamioitu hienon termin taakse: tuotekeskeinen lähestymistapa.

Kuitenkin jostain on lähdettävä liikkeelle. Long list käytännössä tarkoittaa että rajataan joku markkina ja kaikki mahdolliset kohteet joihin tuote tai idea on sovellettavissa laitetaan long listiin. Tämä on hyvin tuotekeskeinen lähestyminen asiaan, mutta tehokas tässä vaiheessa. Välittömästi tulee selväksi että jotkin lähestymistavat on poissuljettava, ja nyt korostus sanoille ‘tässä vaiheessa’. Totuus on se että bisneksesi elää kassavirrasta. Lähestymistapojen realistisuus riippuu siitä paljonko rahaa on käytettävissäsi. Mietittävä on tarkkaan kuinka kauan voitte selvitä ennen ensimmäistä kauppaa.

Short list koostetaan kourallisesta hyviä bisnesmahdollisuuksia perustelujen kera. Mikä on tuotteiden elinkaari kohteessa? Paljonko tuotekehitykseen panostetaan, josta voidaan päätellä tarve uusille ratkaisuille tai ylipäätään ongelmille. Kuinka paljon ideaa täytyy muokata jotta saadaan aikaan tarjoama asiakkaalle? Tärkeimpänä, mikä on asiakkaan ongelma jota nykyinen ratkaisu ei kykene korjaamaan. Tässä vaiheessa on jalkauduttava ja mentävä asiakkaan luo. Käytä hyväksi nykyistä statustasi. Opiskelijan tai ulkopuolisen on helpompi lähestyä, joskin toisaalta vaikeampi saada asian kannalta tärkeiden ihmisten aikaa käyttöönsä. Käytä verkostojasi. Jos et itse tiedä, joku muu tietää. Yliopistosi on jättimäinen verkosto. Käytä sitä.

Comments are closed.