Yrittäjälle stressi on voimavara: Osa 1

Jännitätkö kun tärkeä kauppa lähestyy ja pelissä on paljon. Otatko takin pois kun verotarkastaja tulee yllätysvisiitille? Ei huolta niin tekee 99% kaikista ihmisistä.

Mietin suhdettani työhöni ja sen aiheuttamaan henkiseen kuormaan. voisi kuvitella että 10 – 12 tuntiset työpäivät söisivät henkisiä voimavarojani ja tulevat aiheuttamaan lyhyessä ajassa loppuun palamisen ja pakollisen vetäytymisen sairaslomalle. Miksi silti olen kyennyt tekemään 50-60 tuntista työviikkoa usean vuoden ajan, ja edelleen jatkan? Mikä minussa sitten on erilaista muihin ihmisiin verrattuna? Kestänkö minä paremmin henkistä painetta? En. Lähtökohtani ovat samat kuin sinulla ja kaikilla muilla ihmisillä.

Stressi-sana kuvaa aivoissa virittynyttä ylijännittystilaa. Se varustaa kehoa toimimaan nopeasti tilanteen niin vaatiessa ja sen vuoksi koemme kaikille tuttuja psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Autonominen, eli se hermoston osa jota et voi kontrolloida aktivoituu ja tunnet olosi tukalaksi, kädet hikoaa, ajatus harhailee. Kokemuksen mukaan stressi yhdistyy asioihin joihin liittyy negatiivisia kuvia itsestäsi. Et usko pärjääväsi, tai koet epävarmuutta siitä mitä tulee tapahtumaan. Koet että et hallitse tilannetta. “Meneeköhän tämänpäiväinen niinkuin suunnittelin?”, “Mitenköhän ensi viikolla käy neuvotteluissa?” Kaikki kokemasi tuntemukset ohjaavat ja ovat osa suoriutumistasi riippumatta siitä ovatko ne hyödyllisiä tai eivät.

Kokemukseni mukaan stressiä on kahdenlaista. Yleistä- ja tilannestressiä. Molemmat ovat yrittäjän elämässä läsnä, joka ikinen päivä. Puhutaan ensin tilannestressistä. Jatkan myöhemmin yleisestä stressistä joka on lähempänä omaa sydäntäni. Ehkä tutuin tilanne joka liittyy tilannestressiin on suullisen esityksen pitäminen.

Yhden minulle mieleenpainuvimmista vapaamuotoisista puheista piti kasvuyrityksiä kouluttava Aape Pohjavirta, Tampereen start-up sauna warmupissa syksyllä 2011. En enää muista mistä hän puhui, mutta tapa jolla hän sen teki viestitti minulle jotain joka jäi mieleen… Ainiin kyse oli puheella vaikuttamisesta, olihan kyseessä pitch-kilpailu. (hieman jäykällä vedolla jäimme niukasti kakkospallille tuossa kisassa).

Kokenut puhuja tiedostaa jännityksen joka puhetilanteeseen liittyy. Hän tiedostaa sen ja näin kykenee kanavoimaan jännityksen positiiviseksi innostuneisuudeksi joka tarttuu vastapuoleen. Kokenut puhuja on avoin yleisölle ja yleisö kokee näkevänsä puhujan aidon persoonan. Miten saavuttaa tuo tila jossa puhujan ja yleisön vuorovaikutussuhde syntyy? Siihen tarvitaan kolme askelta: Valmistaudu, innostu ja vuorovaikuta.

Valmistaudu esitykseen huolella. Ennenkuin voit opettaa muita tulee sinun ymmärtää oppimasi asia. Tutki asiaa monelta kantilta. Olet valmis kun tunnet että sinulla on jotain sanottavaa asiasta.

Innostu aiheesta josta puhut. Jos valmistauduit hyvin tiedät asiasta enemmän kuin yleisö. Heitä tukisanaliuska helvettiin. Uskalla sanoa mielipiteesi keräämäsi tiedon pohjalta.

Vuorovaikuta yleisön kanssa esityksen aikana. Herättele, liiku, yllätä. Muista että olet stressin ansiosta ajatuksessa hiukan edellä yleisöä, käytä se hyväksesi.

Oppia voi ja pitää hakea parhailta. Aikamme on täynnä loistavia puhujia ja esiintyjiä. Voit aloittaa vaikka täältä:

http://www.ted.com/talks/lang/en/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html

 

Comments are closed.