Epäonnistumisesta ja epävarmuudesta

Teet ensimmäisen prototyypin tuotteestasi. Testaus on sovittu viikon päähän. Tiukasta aikataulusta huolimatta prototyyppi on saatu kokoon suunnitellussa aikataulussa. Hypistelet prototyyppiä ja mietit tulevia testejä. Yhtäkkiä tajuat että muoviset osat prototyypissä eivät tule kestämään testien lämpötilaa. Olet hukannut rahaa ja aikaa. Luultavasti et ehdi tehdä tarvittavia muutoksia sovitun aikataulun sisällä. Miten käsittelet epäonnistumista? Alatko murehtia ja keksiä tekosyitä vai teetkö asialle jotain? Miten hoidat tilanteen asiakkaan kanssa? Kuviteltu tilanne voisi olla mikä tahansa projekti, millä tahansa toimialalla. Kuinka käsitellä ja kestää jatkuvaa epävarmuutta?

Epäonnistumisen psykologiaan kuuluvat menettämisen ja haikeuden tunteet. Mitä kauemmin teet töitä jonkin asian parissa sitä tutummalta ja turvalliselta se alkaa tuntua. Pohjimmiltaan ihminen pelkää muutosta. Jos asiat ovat riittävän hyvin, tuntuu vaikealta irroittaa ja kokeilla jotain uutta. Projektityössä muutos on pakollista. Avain epäonnistumisen rakentavaan käsittelyyn on jatkuvalle oppimiselle omistautuminen. Teet useamman virheen yhtä onnistumista kohden. Et voi kopioida hyväksi havaittua, vaan teet työtä tuntemattomalla alueella. Aamulla töihin mennessä on täysin epävarmaa mitä tulet tekemään. Toki voi ja pitää suunnitella etukäteen. Olet silti hyvin tietoinen, että ainoastaan tavoite on etukäteen tiedossa.

Muuta asennettasi niin että uuden oppiminen on päämäärä, jolla on positiivinen vaikutus bisnekseesi. Pyri järkisyillä eroon epäonnistumista seuraavasta negatiivisesta tunnekuohusta.

100% epävarmuutta voi sietää vain hetken aikaa. Ajatusten lepuuttaminen on pakollista. Pidä lomaa. Ota stressiä lomasi suunnittelusta. Ajatuksesi tarvitsevat irrottautumista rutiineista. Jos et kykene tekemään työtäsi joka hetki täysillä, on turha edes aloittaa. Jotta henkistä painetta voi kestää on kyettävä vastaamaan täysin rehellisesti itselleen: Miksi teet juuri tätä? Oman elämän tarkoitus tulee olla selvillä. Syitä kovaan työntekoon voi olla monia: perhe, elintaso, itsensä haastaminen… Ei ole kyse pienistä asioista. Kaikkien ratkaisujesi tulee perustua siihen mitä elämältä haluat. Pusket omaa tahtoasi vastaan jos teet jotain arvojesi vastaista.  Kun jätät noudattamatta arvojasi, epävarmuus ja ihmissuhdeongelmat kasvavat. Stressaannut pienenkin työhön liittyvän muutoksen alla. Tämän kilpailun olet jo hävinnyt siihen lähtiessäsi.

Oma naisystäväni on turkulainen. Olen töitä tehdessäni huomannut sen jopa voimavaraksi että pääsen ajoittain hetkeksi pois tampereelta. Teen ajatteluintensiivistä työtä. Kotiin tullessa on usein vaikea irrottautua ja keskittyä asioihin työn ulkopuolella. Yrittäjyys on opettanut että pärjätä voi vain, jos pitää itsestään huolta.

Epävarmuudessa ja epäonnistumisessa on tuotekehityksen ja yrittäjyyden ydin. Opettele kääntämään tappiot voitoksesi ja olet guru.

Comments are closed.